Frågor & svar

Här svarar Laserklinikens Göran Felländer på frågor om födelsemärken, hudförändringar, behandling med laser och besök på Laserkliniken.

fragor&svar

Besök hos Laserkliniken

Måste jag boka separata tider för konsultation och borttagning av födelsemärken?

Nej. Vi genomför såväl konsultation som laserbehandling under samma möte. Göran Felländer är en mycket erfaren kirurg och kan snabbt bedöma om en oönskad skönhetsfläck kan tas bort med laser eller bör avlägsnas kirurgiskt för att sändas till analys (vid misstanke om elakartad förändring). Vid varje behandlingstillfälle tar vi generellt bort max 5 födelsemärken, då det ger kroppen bäst förutsättningar för läkning.

Kan man betala med kort?

Tyvärr inte, men du kan betala med Swish eller kontant.

Hur lång tid tar behandlingen?

Behandlingen går snabbt och är över på endast några minuter.

Hur går behandlingen till?

Varje hudförändring som skall tas bort bedövas försiktigt med en spruta med lokalbedövning. Bedövningen kan kännas lite grann men verkar direkt. Behandlingen därefter känns inte och bedövningen sitter i ca 2-3 timmar. Värktabletter efter behandlingen behövs ytterst sällan.

Direkt efter behandlingen klär vi såret med ett mindre plåster. Detta plåster kan man oftast avlägsna redan dagen efter behandlingen. Därefter lämnas såret med fördel öppet, alltså inga plåster eller förband. Detta för att såret snabbt ska torka och en sårskorpa snabbt ska bildas.

Kan jag duscha på såret efter behandling?

Du kan vanligtvis duscha redan dagen efter behandlingen. Såret skall i möjligaste mån lämnas ifred, sårtvätt behövs sällan.
Såret är extra känsligt i början innan sårskorpan vuxit till. Detta innebär att man bör undvika att sminka eller smörja med hudkräm i öppet sår. Vi rekommenderar att man avvaktar med träning tills såret fått en sårskorpa. Detta gäller även aktiviteter såsom bastu och bassängbad. Detta för att optimera läkning samt undvika infektioner.
Det går oftast bra att sola på behandlad hud, således kan denna behandling med fördel göras året om.

Vad händer om födelsemärket kommer tillbaka?

Hudförändringar som tas bort kommer ytterst sällan tillbaka, skulle någon eller del av hudförändringen komma tillbaka ber vi Dig att avvakta 6 månader innan återbesök. Vid återbesöket hjälper vi Dig kostnadsfritt, du bokar en tid som vanlig (via telefon eller onlinebokning).

Ta bort födelsemärken

Kan man ta bort alla typer av födelsemärken med koldioxidlaser?

Många märken går att ta bort med laser, men varje födelsemärke måste bedömas individuellt då det kan föreligga risk för cancer i vissa födelsemärken. Om misstanke finns att fläcken kan vara elakartad avlägsnar man märket kirurgiskt med skalpell eller s.k. stans, så att det avlägsnade märket kan analyseras.Resultatet av en sådan analys kan man vänta sig inom 4-7 veckor veckor.

Det är ingen fara att avlägsna födelsemärket kirurgiskt, utan helt enkelt en försiktighetsåtgärd. Jag (och alla andra erfarna kirurger) gör alltid en bedömning utifrån det som är säkrast för patienten. Till vår hjälp har vi bland annat av ett hudmikroskop.

På Laserkliniken kan vi hjälpa dig att ta bort märken både av medicinska och kosmetiska orsaker.

Jag vill ta bort några födelsemärken, men är orolig för att få ärr i ansiktet där mina födelsemärken sitter. Hur gör jag för att minimera den risken?

I ansiktet blir det ytterst sällan ärr av laser eftersom huden är tunn och det finns mycket blodkärl som påskyndar läkningen. Du får såklart en skorpa och eftersom man ”lasrat” bort huden där födelsemärket satt så behöver huden lite tid på sig att läka och producera nya hudceller.

Jag vill ta bort en leverfläck i ansiktet, kan jag sminka mig som vanligt efteråt?

När man lasrar bort ett födelsemärke brukar såret vätska en del, innan det skapas en sårskorpa. För att förbättra läkningen bör man undvika att sminka precis där efter behandling. Men när såret blivit torrt och det skapats en läkningshinna (sårskorpa, eller avtrillad sårskorpa) på det går det utmärkt att sminka som vanligt. Tänk på, att som med alla sårskorpor, läker huden finare om man inte pillar bort skorpan i förtid.

Jag har många födelsemärken jag vill ta bort. Kan jag ta bort alla på en gång?

Vi tar endast bort upp till 5 märken per behandlingstillfälle, för att ge kroppen bästa förutsättning för läkning. Vi rekommenderar att man avvaktar 3 veckor innan man går vidare och tar bort ytterligare hudförändringar.

Jag har små upphöjda ”skinnflikar” på några ställen. Är det också födelsemärken och kan jag ta bort dem hos er?

Det kan vara en typ av födelsemärke eller det som kallas ”skin tags”, lite beroende på hur de ser ut. Båda varianterna går utmärkt att ta bort hos oss. Skin tags formas ganska lätt i hudveck, t.ex. armhålan, under bysten, nacken osv. De är helt ofarliga men kan både kännas irriterande och missprydande, varför det kan kännas bättre att ta bort dem.

Kan man ta bort utstickande födelsemärken/hudflikar på ögonlocket med laser? Eller finns det risker med det eftersom det är ett så känsligt område?

Det går utmärkt att ta bort födelsemärken, hudflikar och hängvårtor runt ögonlocken med laser. Det är smidigt och enkelt och absolut ingen fara för ögonen. Här är laserkirurgi överlägset all annan kirurgi då den är mycket exakt och helt ofarligt.

Kan man ta bort födelsemärken på sommaren? Måste man skydda sig från solen då?

Man ska alltid skydda sig mot solen så att man inte bränner sig, men man behöver inte vara orolig för att skydda sig extra om man tagit bort en leverfläck på sommaren. Det är en myt att man ska skydda ärr extra från solen. Dessutom ger borttagning med laser sällan några egentliga ärr att tala om, så sommaren är en så god tid som någon att ta bort oönskade skönhetsfläckar.

Kommer jag få ett ärr där födelsemärket suttit?

Vid laserbehandling får man generellt inget ärr, däremot blir det en sårskorpa (som kan ge ärrbildning om man inte låter bli att pilla på den, precis som vid andra sår) och dels kan det upplevas som ett ärr då huden som växer fram är yngre och ljusare än den kringliggande huden under första tiden. Du har säkert sett hur din hud fungerat vid ett skärsår eller brännsår tidigare, och du kan förvänta dig en liknande process på ytan för födelsemärket. Här kan du läsa om hur du skapar bäst förutsättningar för kroppen att läka.

Vid mycket enstaka fall kan en s.k. keloid uppstå även vid laserkirurgisk behandling. Det är en överdriven tillväxt av ärrvävnad, eller onormal ärrbildning, på platsen för ett läkt sår. Keloider beror på egenskaper i patientens egen hud och inte på valet av operationsmetod. Känns som en hårdare knöl på platsen för såret. Behandlingen är en injektion av en liten dos cortison i ärret.

Laserbehandling och graviditet

Kan jag ta bort födelsemärken med laser fast jag är gravid?

Det går bra generellt bra, men vi utför inte behandlingar under de första 12 veckorna av gravideten, som försiktighetsåtgärd.

Ta hand om dina födelsemärken

När det är sommar, ska jag ha extra solskyddskräm på mina födelsemärken?

Nej det behöver du inte. Använd solkräm som vanlig på födelsemärken. Sola med måtta och bränn dig inte! Undvik gärna solen mitt på dagen och kolla så att dina leverfläckar inte börjar förändras genom att växa, bli oregelbundna eller börjar blöda. Om du märker att dina födelsemärken förändras behöver du undersöka och ta bort fläcken hos en läkare, t.ex. hos oss.

Behandling av vårtor

Kan jag ta bort fotvårtor med laser?

Det går utmärkt, och är mycket effektivt att ta bort fortvårtor med laser. Det finns dock några saker att tänka på:
– Vi rekommenderar att ta bort vårtor under en fot i taget, eftersom det kvarstår en ömhet i ca 3 veckor vid det behandlade området. Det påverkar t.ex. förmågan att ge sig ut och jogga.
– För att få den kortaste smärrtiden så behandlar vi området med lokalbedövning (spruta).  Sprutan upplevs ibland som obehaglig, vilket kan vara bra att veta. Behandlingen i sig är helt smärtfri och bedövningen kvarstår i ca 2 timmar.
– Fotvårtor orsakas av ett virus, vilket betyder att de kan komma tillbaka samt även dyka upp på andra platser på kroppen. Vi erbjuder kostnadsfritt återbesök inom tre månader om vårtan skulle komma tillbaka på samma ställe.

Kan man ta bort vårtor på handen med laser?

Det går utmärkt. Som vid all laserbehandling skapas en sårskorpa, så om man arbetar med händerna i mycket vatten eller smuts kan det vara bra att göra det på sin lediga tid. Räkna med ca 1 vecka tills sårskorpan lossnat och huden börjar läka ihop.

Hur vet jag om det är en vårta jag har?

Göran, som utför alla behandlingar, är en mycket erfaren plastikkirurg och överläkare. Han ser snabbt vilken typ av förändring det är och om det är säkert att ta bort med laserkirurgi.

Priser

Vad kostar det att ta bort vårtor från fötterna?

Vi tar i regel bort max 3 fotvårtor vid en behandling och varje behandling kostar 3300 kronor. Läs mer om våra priser här

Vad kostar det att ta bort ett födelsemärke på ryggen?

Ett födelsemärke kostar 1900 kronor att ta bort. Upp till 5 märken kan tas bort vid samma tillfälle, då blir kostnaden 3300 kronor. Läs mer om våra priser här

Canceranalys genomförs alltid om kirurgen anser det nödvändigt. Den ingår då i priset 3300 kronor.