Vårtor

En vårta förekommer i regel på händer och fötter och orsakas av ett virus.

vartor-header

Vad är en vårta?  

Vårtor är en upphöjd förändring i huden. De orsakas av virus och finns oftast på händer eller fötter.
Fotvårtor kan se ut som små platta förhårdnader och är ofta runda och något upphöjda. De har en hård kant och är lite mjukare i mitten. De kan ibland växa inåt i foten och orsaka smärta.
Finger- och handvårtor ser ofta ut som upphöjda små förhårdnader. De är ofta runda men kan även vara mer osymmetriska. De kan även vara mera skrovliga eller knottriga och ibland kan det även synas koagulerade blodkärl inuti vårtan som små, svarta prickar.  

Vårtor försvinner oftast av sig själv, men det kan ta lång tid. Vårtor kan även göra ont, vara ömma, skava eller helt enkelt vara ett besvär rent utseendemässigt så ibland behöver de behandlas. 

Smittkällor

Att ha en vårta är en vanlig åkomma. De vanligaste smittkällorna är omklädningsrum på gym och i simhallar, eller kontakt hud mot hud med en smittad person. Vårtviruset är ofarligt men många gånger svårt att bli av med. Det kan dröja flera år innan en vårta försvinner av sig självt.

Behandling av vårta 

Vi på Laserkliniken erbjuder snabb och smärtfri behandling av vårtor med så kallad koldioxidlaser. Metoden innebär att vårtan efter lokalbedövning utsätts för ett så starkt laserljus att den förångas. Vårtan försvinner alltså omedelbart, och kvar blir ett skrubbsår som läker efter ungefär en vecka. Borttagning av fotvårtor medför under cirka två-tre veckor en ömhet i det behandlade området.

Vi rekommenderar att man behandlar en fot åt gången då det kan vara lite obehagligt att till exempel jogga efter borttagning av en vårta.

Eftersom vårtor uppstår till följd av en virusinfektion finns det idag ingen behandling som kan garantera hundraprocentigt resultat. Det finns alltid en viss risk att problemen kommer tillbaka. Samtidigt visar vår långa erfarenhet att användning av just koldioxidlaser är ett av de allra mest effektiva sätten att bli kvitt vårtorna – för längre tid eller för gott.

Vårta på fot

Svår fotvårta på stortå

Vårta efter behandling

Fotvårta efter behandling

Vårta på fot

Fotvårta