Läk rätt efter laserbehandling

så får du bästa läkningen efter din laserbehandling

Laserbehandling
Efter en laserbehandling kvarstår ett ytligt sår. Såret läker normalt på cirka två veckor och en sårskorpa bildas ovanpå. När sårskorpan faller av kvarstår ett rosa märke under skorpan, detta bleknar på några månader. Läkningen efter du tagit bort ett födelsemärke kommer alltså påminna om när din hud läker från andra typer av ytliga sår. Egentligen är det ingen större skillnad på hur du ska hantera såret efter en laserbehandling med hur du ska behandla ett annat mindre, ytligt sår i huden. Som liten fick du säkert höra att inte pilla på sårskorporna efter du ramlat och slagit i armbågar och knän? Det samma gäller när du tagit bort ett födelsemärke.

Lufta såret för snabbare läkning

Du får alltid ett plåster direkt efter behandlingen, men du behöver inte låta det sitta kvar mer än till dagen efter. Det här är för att skydda såret så att läkningen kan börja utan att du får in smuts eller annat i såret.

Vänta med träning och simning tills sårskorpa bildas

Öppna sår är alltid känsliga för bakterieinfektioner, därför rekommenderar vi att du avvaktar med aktiviteter som träning, bastubad och simning tills det bildats en skyddande sårskorpa där pigmentförändringar och födelsemärken suttit.

Sminka aldrig på öppna sår

Smink och krämer kan innehålla ämnen som kan reta huden och även bakterier som inte är så bra att få in i ett öppet sår. När sårskorpan har bildats kan du smörja in området, men undvik att smörja och sminka ett öppet sår.

Låt sårskorpan falla av naturligt

Sårskorpan bildas som en del av kroppens läkprocess. Genom att klia bort den riskerar du att skapa ärr på platsen. Låt alltså sårskorpan falla av naturligt–det du fick höra om att inte pilla på sårskorpan när du var barn var faktiskt rätt.

Vad mer bör man tänka på när ska ta bort födelsemärken?

Vänd dig till någon med gedigen erfarenhet och utbildning inom laserbehandling

Koldioxidlaser har många användningsområden och det finns flertalet vägar att utbilda sig så att man får använda behandlingsmetoden på patienter. På Laserkliniken arbetar Medicine Doktor Göran Felländer med lång yrkeserfarenhet och bland annat randutbildning inom plastikkirurgi. Vi rekommenderar att du alltid tar reda på vilken utbildning din behandlande specialist har, för att veta att du är i trygga händer.

Vill du ta bort fler födelsemärken?

På Laserkliniken – Laserkirurgi.nu tar vi som regel inte bort mer än max fem födelsemärken åt gången för att ge kroppen bästa förutsättningar för läkning. Om du har fler pigmentförändringar som du vill ta bort rekommenderar vi att du väntar minst tre veckor mellan behandlingarna. Det är självklart inget problem att låta det gå mer än tre veckor mellan tillfällena för laserbehandling.

Så här fungerar Koldioxidlaser

Laserstrålen som doktorn arbetar med riktas mot den hudförändring som ska tas bort. Det leder till att fläcken förångas av den värme som utvecklas. På grund av den höga värmeutvecklingen påverkas huden under och runt fläcken tillfälligt, vilket syns som en ljus ring (kallat halo) runt platsen där födelsemärket suttit.

Storleken och djupet på såret kan variera beroende på vilken typ av hudförändring som tagits bort. Lasertekniken används inte om det föreligger misstanke om elakartad hudförändring, då tas märket istället bort kirurgiskt och skickas på analys.

Vill du veta ännu mer?

Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna om att ta bort födelsemärken med laser.